szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A támadás Oroszországból érkezett, Gmail-, Yahoo- és az Outlook-felhasználók adatai is kikerültek a netre.

Összesen 272,3 millió felhasználó e-mail fiókját törték fel nemrég, az így meg szerzett bejelentkezési adatokat pedig már az orosz alvilágban árulják – tudta meg a Reuters. A beszámoló szerint a lopást orosz hackerek követték el. A listán több tízmilliós nagyságrendben szerepelnek a Google, a Yahoo és a Microsoft levelezőszolgáltatását használók adatai is.

A lopást az amerikai Hold Security biztonsági vállalat vette észre. Alex Holden, a cég alapítója szerint ez volt az eddig legnagyobb támadás azóta, hogy 2014-ben szintén orosz hackerek mintegy 1,2 milliárd felhasználói nevet és jelszót loptak el. A mostani összesítésből kiderült, hogy – a duplikálásokat nem számítva – a lopás 57 millió Mail.ru-felhasználót érint, ami hatalmas szám, tekintve, hogy havonta 64 millió felhasználója van a szolgáltatásnak.

A Gmailtől 24 millió, a Outlook.com-ról 33 millió, a Yahoo levelezőjétől pedig 40 millió bejelentkezési adat került ki, több százezret pedig különböző német és kínai szolgáltatóktól loptak el. A feltört fiókok között több ezer olyan is van, ami a legnagyobb amerikai bankokhoz és cégekhez tartozik.

Azt javasoljuk, hogy változtassa meg az e-mailes jelszavát. Ha továbbkattint, mutatunk egy módszert, mellyel 1 perc alatt csinálhat magának könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni, még egy gép is nehezen boldogulna vele.

Ha máskor is tudni szeretne a jelszólopásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát. Mi szólni fogunk.