nagyonhulyevagyok 2009. 12. 18. 00:54 | #4
"Az elektronikus levelek, az internet, a televízió és az egyéb médiumok naponta százezernél is több, azaz másodpercenként 23 szóval bombázzák az emberi agyat – állítják kutatók."

szeretném tudni, hogy miként is jött ki ez az adat...

"The Daily Telegraph", azaz angol tudósok kategória

Ivanhoo 2009. 12. 18. 00:44 | #3
Ezért nem is olvasom el ezt a cikket ;) :D:D
nagyonhulyevagyok 2009. 12. 17. 22:09 | #2
"az emberi elmét túltöltő információknak még agykárosító hatásuk is lehet"

most már értem miért vannak olyan sokan akiket a szappanoperákon és a beszélgetősókon kívül nem érdekelnek intelligensebb műsorok -

kisült az agyuk a túl sok információtól
nagyonhulyevagyok 2009. 12. 17. 22:06 | #1
A teljes cikk:

Az elektronikus levelek, az internet, a televízió és az egyéb médiumok naponta százezernél is több, azaz másodpercenként 23 szóval bombázzák az emberi agyat – állítják kutatók.

A kutatást végző San Diegó-i Egyetem szerint az emberi elmét túltöltő információknak még agykárosító hatásuk is lehet. Ezt azzal magyarázzák, hogy a túlfeszített információfeldolgozás az egymástól való elkülönülés mellett a koncentrációképesség rövidülésével jár – olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.

„Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a rövidül az összpontosítás ideje, és ez valószínűleg nem tesz jót a mélyebb gondolatoknak” – mondta Roger Bohn, a tanulmány társszerzője.

Edward Hallowell, New York-i pszichiáter, a figyelemhiányos betegségek szaktekintélye szerint az emberi történelemben még sohasem kellett az agynak annyi információt feldolgoznia, mint napjainkban. „A számítógépek megszállottjait és az okostelefonokhoz nőtt felhasználókat annyi felületes információ éri, amellyel a gondolkodás mélységét és az érzéseket veszélyeztetik” – magyarázta a kutató.

A tanulmány szerint az átlagos napi információmennyiség 34 gigabájt adatmennyiségnek felel meg, és ezzel egy hét alatt még egy átlagos laptopot is túl lehet terhelni.

Az Egyesült Államokban az 1980-ban „elfogyasztott” évi 4500 milliárd szó 2008-ra már 10.845 milliárdra emelkedett, és ebbe a felmérésbe még nem számolták bele az emberek egymás közötti beszélgetéseit.

Szakértők szerint az információ-túlterhelés az agyat arra serkentheti, hogy újabb módon fejlődjön tovább.