Így szabadulj fel a fájdalmas sérelmeidből!
2015. december 10. írta: Lane

Így szabadulj fel a fájdalmas sérelmeidből!

hogyan_legyel_boldogabb.jpgSzeretnék boldog lenni, szeretném elengedni a régi sérelmeimet, de nem tudom, hogyan kezdjek hozzá, nem tudom, hogy mit tegyek, fáj, ami velem történt és igazságtalannak érzem... Tudom, hogy többek számára ismerős ez a probléma.  Nem ismerek olyan megoldást, ami egy csapásra megszünteti a bennünk élő sérelmeink fájdalmát, de tudom, hogy a tudatosságot életünkbe beemelve sikert érünk el. 

Tudatosan a jelenben és a pozitív jövőben

A szomorúságunk fájdalmát akkor tudjuk oldani, ha megértjük, hogy mi történt, mi történik velünk, körülöttünk, és hol vagyunk mi a bennünket ért történésekben, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy kilépjünk a nyomottságból, az elégedetlenségből. 

Először is jól teszed, ha nem tépkeded fel a lelki sebeidet a nap minden szakában. Értem ez alatt, hogy nem emlékezteted magad a sérelmeidre. Például úgy, hogy nem engeded, hogy a gondolataid a múltban kóboroljanak, és a jelenbe hozzák azokat a sérelmeket, melyek felett már eljárt az idő. Miután megértetted az ok-okozati összefüggéseket, határozd el, hogy most, a jelenben a pozitív dolgokra fogsz fókuszálni, hogy lecseréled a mérgező gondolataidat valami felemelőre. Úgy gondolod, hogy nem olyan egyszerű, mint ahogy mondom? Lehet. De milyen siker, milyen pozitív eredmény jött eddig létre úgy, hogy azért ne tett volna valaki valami olyat, amivel megmásította az eddigi szokásait, amivel kilépett a komfortzónájából?

Ha szeretnél kilépni a múltbéli sérelmeid, a fájdalmad fogságából, akkor nézd meg az alábbi listát, és figyeld meg, hogy a te életedben mennyire vannak jelen ezek a megoldások. Általában az ilyenkor érzett ellenállás megmutatja, hogy melyik az a szál, ami neked nehezen megy, és legtöbbször pont ez a tevékenység a változás kulcsa. Ahhoz, hogy változtatni tudj az életeden, el kell fogadnod, hogy változtatást igényel a hozzáállásod és a napi rutinod is. Egyszerű a képlet: ha almafát ültetsz a kertedbe, alma fog teremni rajta. 

Mi kell ahhoz, hogy el tudd engedni a sérelmeidből fakadó fájdalmat?

  • Megbocsátás (a saját szabadságért)
  • Önszeretet, önkontroll (a magabiztosságért)
  • Ok-okozati összefüggések elfogadása (áldozatból előidézővé válásért)
  • Egoizmus, versengés, hasonlitgatás elvetése 
  • Belátás, felelősségvállalás
  • Vágy, nyitottság a változásra, függetlenségre, pozitív hozzáállás
  • Jövő megtervezése
  • Új szokások bevezetése
  • Jelen pozitív értékelése

 

A változás, a fejlődés sosem szokott menni egycsapásra, de ha szem előtt tartjuk, hogy miért is változtatunk, akkor könnyebbé válnak a mindennapok. Az iskolában az ötösért is tanultunk, ültünk a könyv felett ahelyett, hogy az udvaron játszottunk volna. Felnőttként képezzük magunkat, olvasunk, hogy minél simább társas kapcsolataink legyenek, minél jövedelmezőbb és örömtelibb munkánk legyen. Nem könnyű, de megtesszük, mert megéri. Mert van egy álmunk, egy vágyunk, amit szeretnénk, hogy teljesüljön, és ezért készek vagyunk vállalni a fejlődéshez szükséges feladatokat. A sérelmeink elengedése sem több ennél. 

Hogy kezdj neki?

  • Tisztítsd meg az elméd, nyugtasd meg magad meditáció által!
  • Vizualizáld azt a képet, amit szeretnél elérni, amilyenné szeretnél válni! Az élményt fogalmazd meg, ne másik személyre koncentrálj!
  • Érezd, hogy jól érzed magad, mosolyogj magadra a tükörben!
  • Ülj le és írd össze a céljaidat, majd írd mellé, hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósuljon!
  • Írd össze azt is, hogy kiknek szeretnél megbocsátani, majd hangosan mondd ki, hogy megbocsátasz nekik, elengeded a sérelmedet feléjük.
  • Írd le azt is, hogy Te kitől szeretnél bocsánatot kérni, és mondd is ki hangosan a bocsánatkérést!
  • Minden nap tegyél a boldog jövődért!Írd le reggelente a napi céljaidat, a hozzá tartozó feladataidat és vegyél erőt magadon a végrehajtáshoz!
  • Motiváld, jutalmazd magad! Ez a te életed, neked kell benne teljesíteni és learatni a jutalmat is!
  • Segíts valaki másnak a környezetedben, ez is megemeli a boldogságszintedet!
  • Fogadd el, hogy az élet a fény és árnyék váltakozása, és azt is, hogy másokon nincs hatalmad, csak saját magadon! 

Vállalom, hogy megbocsátok, hogy tanulok, hogy kipróbálok új dolgokat. Nem azért, hogy mentesítsem a másikat a felelőssége alól, ahhoz semmi közöm, hanem, hogy felszabaduljak a nyomasztó érzéseim alól. Magamért változom, a jelenem és a jövőm miatt változtatok. Boldog és szabad vagyok.

 

Az elégedett életed kulcsa nálad van. Ne félj használni!

További motiváló, párkapcsolat-javító írásért kattints a blogra!

 Laskai Nelli
házassági tanácsadó, motivációs tréner,
a Kezdj el élni! Életöröm program,
a Boldognak lenni című életmódkönyv
és a Két férfi között című naplóregény szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://laskainelli.blog.hu/api/trackback/id/tr28153602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása