Ravennë
Ravennë 2018. 09. 13. 16:16 | #7
A fa fogkefe nem szemét, hanem hulladék. Erdőgazdaságban ültetett fából készül, miután kidobjuk az újra bekerül a Föld körforgásába és hasznosul... ellenben a műanyag fogkefét lehet több ideig használjuk, de miután kidobtuk az szemétté válik és csak halmozódik, nem bomlik le. Ugyan ez a helyzet a többi eldobható cuccal is. Hátránya az organikus dolgoknak, hogy rohadt drágák és az egyszerű ember nem fogja megvenni őket, mint ahogy én is átgondolom mit vehetek meg és mit nem.

Nem kell 100%-ban lemondanunk mindenről, de ha már csak pár dologra odafigyelünk, sokkal előrébb van a világ. Számolgattam, ha 80 évig élek és lemondok pár dologról, azzal hány 1000 zsák szemetet spórolok meg. Szerintem megéri. :)

Amúgy eddig sem álltam világi nagy költekező hírében, de most még jobban nem veszek meg f*szságokat, sőt elkezdtem eladni az itthoni dolgaimat, amik már évek óta csak porosodnak. Nyáron 3x voltam bolhapiacon árulni és 40ezer forintot kerestem vele, illetve sok mindent ajándékoztam is... és van még mitől megválni, így sokkal átláthatóbb mire van tényleg szüksége az embernek és mire nem.

Vega én sem leszek soha, bár azt nagyon sajnálom, hogy nincs rá keretem, hogy csakis ökogazdaságból vegyek állati eredetű termékeket. Ami a multik világában termelés címszó alatt történik (az állatok körülményeire gondolok), az egy igen elcseszett dolog, mégis "rávetemedek" muszájból.


Előzmény: akicker (6)
akicker 2018. 09. 13. 07:14 | #6
Pont a hétvégén láttam egy riportot, ahol a fickó 1 vagy 2 hétig műanyag szemét nélkül próbált meg élni. Azt mondta, hogy a fogkefét egyáltalán nem tudta helyettesíteni (tudta volna fa fogkefével, de az sokkal gyorsabban elhasználódott nála és így több szemetet termelt), illetve sok lemondással (nem mindent talált műanyag csomagolás nélkül) és sok munkával járt (pl. a hajzselét is magának kellett elkészítenie). Arra jutott, hogy érdekes kísérlet volt, de a mai civilizációban addig nehéz műanyag nélkül élni, amíg nem törekszik rá mindenki.
Pl. kitétel, hogy nagyvárosban élj. De még akkor is lehet, hogy több benzint használsz el a hulladékmentes boltig, mint amennyit megspórolsz a csomagolás elhagyásával.

A 30 napos kísérlet oldalán is vannak ellentmondások:
Pénzt takarítasz meg: többet készítesz saját kezűleg (ételt, kozmetikumot, stb.)
vs
Több időt nyersz.

Én eddig ott tartok, hogy a zöldséget nem pakolom műanyag zacskóba. Vega viszont nem leszek :)


Előzmény: Ravennë (5)
Ravennë
Ravennë 2018. 09. 11. 19:47 | #5
A "zero waste" életmódot sokan félreértelmezik és ahelyett, hogy átgondolnák a dolog fontosságát, inkább csak kekeckednek. :)

A lényege nem az, hogy szó szerint nulla hulladékot termeljen az ember, - mert ha nem remeteként élünk elzárkózva jelenlegi civilizációnktól, az szinte lehetetlen - hanem hogy minimálisra csökkentsük a háztartásban keletkező szemét mennyiségét. Valószínűnek tartom, hogy a műanyag cuccaikat nem újonnan, hanem lomis piacról használtan vették, esetleg régről megvan már nekik. Én is ráléptem ennek a felfogásnak az útjára (igaz eddig az életmódom csak kb. 10%-án sikerült változtatnom és 100%-ban soha nem is fogok), de nem fogom kidobni az eddig megvett műanyag cuccaimat, csak azért hogy üvegre, fémre (stb.) cseréljem, hanem addig használom, amíg használható.

Sok dologgal nem értek egyet, de sok jó infót is közöl ez a kihívás, érdemes feliratkozni rá egy szélesebb látókör érdekében: https://hulladekmentes.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/

...esetleg a humusz szövetség honlapján olvasgatni kicsit, mielőtt okoskodnánk. ;) http://www.humusz.hu/

Egyébként sajnálatos dolog, de egy átlagos vidéki háztartásban sem így zajlanak már a dolgok, lassan inkább már a kivételhez tartozik. Az újabb generációt már vidéken sem érdekli, hogyan és mikor kell zöldséget palántálni, pláne nem ha kocsival 15-20 perc alatt bármelyik multi elérhető már ott is.


Előzmény: sapkabarna (2)
drgore 2018. 09. 11. 15:53 | #4
Kíváncsi lennék mennyire egészséges egy fejlődésben lévő gyerekkel vegán életmódot folytatni.
vadonka 2018. 09. 11. 15:09 | #3
Váljék egészségükre a vegán lét, engem inkább lőjenek agyon de egy jó kis fűszeres roston csirkét vagy steak-et nem cserélnék el egy marék káposztára az tuti.
sapkabarna 2018. 09. 11. 14:33 | #2
Höhö, nulla hulladék. A műanyag-műbőr szandálokkal-cipőkkel, full műanyag konyhagéppel, műanyag rekeszekkel, műanyag spricnikkel, műanyag komposztálóval.

A többi meg kb. ugyanígy zajlik egy átlagos vidéki magyar háztartásban (piac, növénytermesztés, komposzt stb.).

+1 VÁLASZ
pumpa
pumpa 2018. 09. 11. 12:54 | #1
Étteremben:

- Mi nem eszünk: húst, glutént, cukrot, diót, tojást és tejterméket. Tudna nekünk ajánlani valamit?
- Hogyne, menjenek innen a picsába.
+1 VÁLASZ