szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A svéd autóépítő műhely újdonsága az Agera S pillanatok alatt gazdára talált.

Múlt hét pénteken mutatkozott be Szingapúrban a Ritz Carlton Millenia szállodában, 200 meghívott VIP vendég előtt a Koenigsegg Agera S, melynek első példánya azonnal gazdára is talált. Egy bizonyos Angela Tan nevű hölgy 5,3 millió szingapúri dollárt fizetett az autóért, amely átszámítva nagyjából 940 millió forintnak felel meg.

Ezért az összegért egy igazi rakétát tudhat magáénak, ugyanis az Agera S 5.0 literes, ikerturbós V8-as motorja 1040 lóerős teljesítményre képes, maximális nyomatéka pedig 1100 Nm. Ennek megfelelően 2,9 másodperc alatt katapultál álló helyzetből 100 km/órára, a végsebessége pedig 400 km/óra felett van. További érdekessége, hogy nem csak a gyorsulásban, de a lassulásban is extrém hatékony, hiszen 22,7 másodperc alatt teljesíti a 0-300km/óra – 0 procedúrát.

teamspirit.com
teamspirit.com

Megemlítendő még a lóerő/tömeg aránya, ami 1,24 kg lóerő, továbbá az is érdekes tény, hogy 250 km/óránál 300 kilogrammnyi leszorító erőt termel az aerodinamikailag optimalizált karosszériája. Csak a rend kedvéért megemlítjük még, hogy 80 literes az üzemanyagtartálya, ami egész sokáig elég, ha hinni lehet a gyárilag megadott 14,7 literes átlagfogyasztási értéknek.

Az Agera S egyébként abban különbözik az Agera R-től, hogy előbbibe alacsonyabb oktánszámú üzemanyagot is lehet tölteni, míg utóbbinak a motorja E85-re van optimalizálva.

teamspirit.com